Om byerne

[av_textblock size=’14’ font_color=” color=”]

Om byerne

Nanortalik (1)
Nanortalik
Tasiilaq

Nanortalik er den sydligste by i Grønland. Byen har ca 1500 indbyggere og 6 bygder samt et antal fåreholderstationer. I alt omkring 800 personer bor dér. 32% er mellem 0-19 år. Den nærmeste større by er Qaqortoq, der har omkring 3.200 indbyggere og er hovedsæde for Kommune Kujalleq. Nanortalik og Qaqortoq befinder sig ca. 30 min helikopterflyvning eller nogle timers sejlads fra hinanden.

Tasiilaq ligger i Østgrønland og har en voksende befolkning på knap 2.000 indbyggere. Hertil kommer byens 5 omkringliggende bygder med godt 500 indbyggere i alt. Ca. 30% er under 14 år. Tasiilaq er en af Grønlands mest isolerede byer og er afsondret fra resten af Grønland af indlandsisen. Den nærmeste større by er Reykjavik på Island. Det tager ca. 3 timer i alt at flyve (fly og dernæst helikopter) til Tasiilaq fra Island. Tasiilaq hører under Grønlands største kommune, Kommunegarfiq Sermersooq, hvorunder også Nuuk hører.

Byen Tasiilaq blev grundlagt i 1894 under navnet Ammassalik og var indtil for mindre end 125 år siden helt uden indflydelse af europæere. Den østgrønlandske kultur er særegen, der tales en østgrønlandsk dialekt, som adskiller sig tydeligt fra det øvrige grønlandske sprog. Byen, Ittoqortoormiit har under 500 indbyggere, ligger ca. 800 km nordpå. Sammen med Tasiilaq er de to, de eneste to byer på den 3.000 km lange Grønlandske østkyst.

Maniitsoq ligger i vestgrønland lidt nord for Nuuk. Byen har omkring 3.000 indbyggere. Der er 4 bygder i nærheden med i alt ca 600 indbyggere. Kangaamiut er den største med ca 300 indbyggere. Projektet har haft aktiviteter og samarbejde med Maniitsoq siden november 2017. Maniitsoq ligger i Qeqqeta Kommunia (midt-kommunen).

Kangerlussuaq er en bygd med omkring 450 indbyggere – mange beskæftiget med lufthavnen idet flyet fra Danmark lander her – på den nu nedlagte amerikanske militærbase. Kangerlussuaq har meget stabilt vejr og en lang landingsbane hvor store airbus fly kan lande. Herefter går turen videre til resten af Grønland i dash-8 fly og helikopter. Projektet har haft aktiviteter i Kangerlussuaq fra april 2018. Kangerlussuaq ligger i Qeqqeta Kommunia (midt-kommunen).
[/av_textblock]